Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάτων Ροδοκανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλάτων Ροδοκανάκης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πλάτων Ροδοκανάκης (Ελληνικά)
Γέννηση2 Ιανουαρίου 1883
Σμύρνη Μικρά Ασία Τουρκία
Θάνατος16/1/1919
Αθήνα Αττική Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΕυαγγελική Σχολή Σμύρνης και Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Ιδιότηταδημοσιογράφος και συγγραφέας
Είδος τέχνηςσυγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής, δημοσιογράφος
Καλλιτεχνικά ρεύματαΕλληνική πεζογραφία, Ελληνικό Θέατρο, Βυζαντινή και Νεώτερη Ελληνική Ιστορία
Σημαντικά έργαΟ πιερότος, Το τσακάλι, Βυζαντικά Πολύπτυχα

Ο Πλάτων Ροδοκανάκης (2 Ιανουαρίου 1883 - 16 Ιανουαρίου 1919) ήταν Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής και δημοσιογράφος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου είχαν εγκατασταθεί οι Χιώτες προγόνοι του, ενώ ήταν συγγενής εξ αίματος του Kάλβου. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης,[1] καθώς προοριζόταν για κληρικός. Μεταστράφηκε όμως προς τη δημοσιογραφία, την οποία εξάσκησε αρχικά στη Σμύρνη και μετά στην Αθήνα, εργαζόμενος στις εφημερίδες Ακρόπολις και Εστία, κυρίως ως χρονογράφος. Ωραιοπαθής και αισθησιακός, ο Πλάτων Ροδοκανάκης έγραψε σε κομψό ύφος ποιήματα, πεζά ( όπως «De profundis» (1908), «Το φλογισμένο ράσο» (1911, αυτοβιογραφικό αφήγημα), «Το βυσσινί τριαντάφυλλο» (1912, αφηγήματα), κ.ά.), ιστορικές μελέτες («Βυζαντινά πολύπτυχα»( 1916), «Η βασίλισσα και αι βυζαντιναί αρχόντισσαι» (1920), καθώς και το ποιητικό δράμα «Άγιος Δημήτριος», που παίχτηκε από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1917. Στη σκηνή ανεβάστηκαν και τα μονόπρακτά του «Η θεατρίνα», «Ο πιερόττος» και «Το τσακάλι» (1912), καθώς και το ιστορικό δράμα «Η Κλυταιμνήστρα». Ρομαντικός και ταυτόχρονα παρνασσικός, συνοδοιπόρος του καβαφικού αισθητισμού, ενώ κατά τον Nάσο Βαγενά ο Ροδοκανάκης είναι «ένας συγγραφέας που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομος των υπερρεαλιστών μας». Ο Πλάτων Ροδοκανάκης διετέλεσε επίσης έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών.

Το 2008 ανέβηκε η θεατρική διασκευή του «Βυσσινί τριαντάφυλλου» από την ομάδα «Όχι παίζουμε», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη και δραματουργική έρευνα του κοινωνιολόγου Άρη Ασπρούλη. Το 2019 ανέβηκε στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων (τελευταία Αθηναϊκή οικία της οικογένειας Ροδοκανάκη) και στο Jubilee Theatre (Roehampton University) στο Λονδίνο, η θεατρική παράσταση "Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού" σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και έρευνα αρχείου και τεκμηρίων του Άρη Ασπρούλη, η οποία βασιζόταν στη ζωή του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, στις απόκρυφες πτυχές των γραπτών του και στις ανέκδοτες ιστορίες γύρω από την ξακουστή οικογένειά του.

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλίου», τ. 16, σελ. 667
  • Πλάτων Ροδοκανάκης: De Profundis εκδ. Στιγμή, σελ. 65

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ 25 σ. 382 ISBN 960-8177-77-4